Infografic

Timeline – istoria IoT

Timeline – istoria IoT

În perioada 1969-1995 internetul era disponibil doar organizațiilor militare, marilor universități, marilor companii și cercetătorilor. În perioada 1995-2000 au început să aibă acces la internet oamenii simpli, pasionații de tehnologie. Din 2000 internetul a început să fie disponibil și folosit la scară largă, iar din 2007 a început să fie folosit pe telefonul mobil din ce în ce mai mult. Din 2012 tehnologia a intrat într-o evoluție mai accelerată, devenind tot mai avansată, astfel încât putem vorbi despre Internet of Things. Cu toate că inițial internetul a fost creat pentru a conecta computerele între ele, în zilele noastre găsim tot mai multe dispozitive inteligente care se conectează la internet.

Observând cât de repede evoluează tehnologia de la un an la altul, pare greu de crezut că până nu de mult toate aceste dispozitive inteligente nu existau. Cu toate acestea, se vorbea despre ele. În 1926 Nikola Tesla vorbea despre wireless la nivel mondial și despre faptul că fiecare bărbat va purta un telefon „în buzunarul de la vestă”, deși wireless-ul începe să fie răspândit la scară largă abia în anii 90, iar telefoanele mobile după 2000. Allan Turing vorbea în 1950 despre a învăța computerele limba engleză. Karl Steinburch, un pioner german al informaticii, vorbea în 1966 despre faptul că în câteva decenii „computerele se vor împleti cu aproape orice produs industrial”. În anii 80 Bill Gates vorbea despre „un computer pe fiecare birou și în orice casă”, nu am ajuns încă acolo, dar în 2008 numărul de device-uri conectate la internet a depășit populația lumii.

Cel mai vechi obiect controlat remote este o barcă în miniatură, folosită în 1898 de Nikola Tesla într-o demonstrație în care a reușit să o controleze wireless cu ajutorul undelor radio. Primele obiecte răspândite la scară mai largă au fost ATM-urile, în 1974. Carnegie Mellon reuşeşte în 1982 să conecteze la internet un automat pentru a verifica numărul de doze rămase şi câte dintre ele sunt reci. În 1990 John Romkey face o demonstrație cu primul prăjitor de păine controlat pe internet. Iar termenul de Internet of Things este folosit prima dată de Kevin Ashton la MIT în 1999 pentru a descrie un sistem în care obiectele sunt conectate la internet prin intermediul unor senzori „omniprezenți”.